Δοκιμή Nissan Micra 1.0 λτ. 73 PS

Το νέο, 5ης γενιάς Nissan Micra άλλαξε τελείως σε όλα τα επίπεδα σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, γεγονός που γίνεται άμεσα ορατό από την πρώτη κιόλας ματιά, αφού είναι πιο μεγάλο, πιο ποιοτικό και πολύ πιο μοντέρνο σε σχεδιασμό.

Η πιο προσιτή σε τιμή έκδοση του νέου Micra, είναι αυτή με τον 1.000άρη κινητήρα των 73 ίππων στην έκδοση Energy, το οποίο πωλείται σε τιμές που ξεκινούν από 12.690 ευρώ με πλήρη στάνταρ εξοπλισμό. Το αρχικό Micra εφοδιάζεται με ESP, 6 αερόσακους, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός, ηλεκτρικούς καθρέπτες, air condition, σύστημα ενεργής πέδησης, αισθητήρες φωτός και ηχοσύστημα.

Ο 1.0 λτ. 3κύλινδρος ατμοσφαιρικός κινητήρας αποδίδει 73 ίππους στις 6.300 σ.α.λ. και 95 Nm ροπής στις 3.500 σ.α.λ. και όπως είναι αναμενόμενο εστιάζει κυρίως στην οικονομία καυσίμου, χωρίς όμως να απογοητεύει σε επιδόσεις. Σύμφωνα με τη Nissan, το Micra 1.0 καταναλώνει 4,6 λτ./100 χλμ. και εκπέμπει 103 γρ./χλμ. CO2, για το 0-100 χλμ./ώρα χρειάζεται 16,4 δλ. ενώ η τελική του ταχύτητα φτάνει τα 158 χλμ./ώρα. Στην πράξη κινεί ικανοποιητικά το Nissan Micra, το βάρος του οποίου είναι σχεδόν ένας τόνος (977 κιλά). Όσον αφορά στην ποιότητα λειτουργίας του, κραδασμοί και θόρυβος γίνονται αντιληπτοί όταν οι στροφές ανεβαίνουν πάνω από τις 3.500 σ.α.λ.

Το νέο Nissan Micra κερδίζει άμεσα τις εντυπώσεις στην οδήγηση, αφού είναι ευχάριστο, άνετο και ευκολοδήγητο. Στις αστικές μετακινήσεις είναι εύκολο στους χειρισμούς, ενώ η ανάρτησή του περνά τις διάφορες ανωμαλίες των δρόμων χωρίς να κουράζει. Σε μια διαδρομή με στροφές, το νέο Micra εμφανίζει λογικές κλίσεις, αυξημένα περιθώρια πρόσφυσης, ουδέτερες αντιδράσεις και ελεγχόμενες μέσω του τιμονιού με την θετική αίσθηση και αμεσότητα.

Τις εντυπώσεις κερδίζει το πλήρως αναβαθμισμένο εσωτερικό του, τόσο σε ποιότητα, όσο σε σχεδιασμό και τεχνολογία. Για πρώτη φορά γίνεται χρήση μαλακού πλαστικού σε ολόκληρη την επιφάνεια του ταμπλό (μέχρι τη βάση του παρμπρίζ), το οποίο παραπέμπει σε μεγαλύτερα αυτοκίνητα. Τη μοντέρνα εικόνα του ενισχύουν ακόμα η διχρωμία, ο πλήρης και ευανάγνωστος πίνακας οργάνων και η οθόνη αφής (εκτός της αρχικής έκδοσης Energy) για το σύστημα πολυμέσων στο κέντρο της κονσόλας. Από πλευράς χώρων, στο πίσω κάθισμα του νέου Micra θα μετακινηθούν δύο επιβάτες κανονικού αναστήματος χωρίς προβλήματα. Πολύ καλή χωρητικότητα 300 λίτρων έχει το πορτ μπαγκάζ με το εκμεταλλεύσιμο σχήμα.

+ Σχεδίαση αμαξώματος και εσωτερικού, ποιότητα κατασκευής, χώρος αποσκευών, οδική συμπεριφορά, τιμή, κατανάλωση

– Δύναμη κινητήρα στις χαμηλές στροφές, υπαρκτή τραχύτητα κινητήρα

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Κυβισμός (κ.εκ.) 998
Ισχύς (PS/σ.α.λ.) 73/6.300
Ροπή (Nm./σ.α.λ.) 95/3.500
0-100 χλμ./ώρα (δλ.) 16,4
Τελική ταχύτητα (χλμ./ώρα) 158
Κατανάλωση (λτ./100 χλμ.) 4,6
Εκπομπές CO2 (γρ./χλμ.) 103
Βάρος (κιλά) 977
Χώρος αποσκευών (λτ.) 300