Δοκιμή Volkswagen Polo 1.0 TSI 95 PS

Το Volkswagen Polo είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ονόματα στον κόσμο του αυτοκινήτου, τουλάχιστον επί ευρωπαϊκού εδάφους, καθώς τέσσερις δεκαετίες και πλέον αποτελεί σταθερή αξία. Το νέο Polo αναβαθμίστηκε σε όλους τους τομείς και ανέβασε ακόμα πιο ψηλά τον πήχη, αποτελώντας ένα από τα καλύτερα μικρά αυτοκίνητα.

Το νέο Polo διατίθεται σε τιμές που ξεκινούν από τα 13.400 ευρώ, ενώ προσφέρεται με τους κινητήρες βενζίνης 1.0 MPI 75 PS, 1.0 TSI 95/115 PS, τους πετρελαίου 1.6 TDI 80/95 PS και τον φυσικού αερίου 1.0 TGI 90 PS, ενώ στην κορυφή τοποθετείται το Polo GTI 2.0 TSI 200 PS. Μεταξύ όλων αυτών των εκδόσεων, το Polo 1.0 TSI 95 PS της δοκιμής αποτελεί ίσως την πιο ενδιαφέρουσα.

Από τα πρώτα χιλιόμετρα πίσω από το τιμόνι του νέου VW Polo, ο οδηγός εκτιμά αμέσως την άνεση που προσφέρει η ανάρτηση με τα γόνατα ΜακΦέρσον εμπρός και τον ημιάκαμπτο άξονα πίσω και την ποιότητα κύλισης. Παράλληλα, το πολύ καλό στήσιμο που προσδίδει στιβαρότητα και σιγουριά στο πάτημα του Polo, θυμίζει αυτοκίνητα μεγαλύτερης κατηγορίας. Στις ευθείες το αμάξωμα του Polo είναι πολύ σταθερό, ενώ σε δρόμο με στροφές οι κλίσεις είναι λογικές και η συμπεριφορά του ουδέτερη και ελεγχόμενη υπό πίεση μέσω του τιμονιού με την καλή αίσθηση και αμεσότητα.

Ο 1.000άρης TSI κινητήρας των 95 ίππων και με 175 Nm ροπής επιταχύνει άνετα το αυτοκίνητο χωρίς να ζορίζεται σε πιο υψηλούς ρυθμούς, ωστόσο είναι υπαρκτή μια τραχύτητα από την λειτουργία της 3κύλινδρης κεφαλής του, χωρίς όμως να ενοχλεί. Το κιβώτιο ταχυτήτων με τις 5 σχέσεις μετάδοσης (6άρι έχει η έκδοση με τους 115 ίππους) έχει καλή αίσθηση κατά το κούμπωμα και λογικές διαδρομές στον επιλογέα. Στα συν η κατανάλωση, η οποία σε πραγματικές συνθήκες κυμαίνεται λίγο πιο πάνω από τα 6,0 λτ./100 χλμ.

Την πολύ καλή συνολικά εικόνα συμπληρώνει το εσωτερικό του νέου VW Polo με την κορυφαία ποιότητα. Το ταμπλό καλύπτεται από παχύ μαλακό υλικό από το παρμπρίζ έως κάτω από το διακοσμητικό φιλέτο. Όλα τα υλικά είναι καλά δεμένα μεταξύ τους και δεν ακούς τον παραμικρό τριγμό. Η εργονομία είναι προσεκτικά μελετημένη με όλα τα χειριστήρια σε σωστή θέση και μία μεγάλη οθόνη αφής στο κέντρο του ταμπλό. Ο πίνακας οργάνων είναι ευανάγνωστος και πλήρης ενδείξεων (προαιρετικά μπορεί να τοποθετηθεί ψηφιακός), ενώ η θέση οδήγησης θα βολέψει τους πάντες. Οι χώροι θα βολέψουν χωρίς παραχωρήσεις τέσσερις ενήλικες, ενώ μεγάλος είναι ο χώρος αποσκευών των 355 λίτρων.

(+) Ποιότητα κατασκευής, άνεση, οδική συμπεριφορά, ποιότητα κύλισης, χώροι

(-) Συντηρητική σχεδίαση

Τεχνικά χαρακτηριστικά – Τιμή
Κυβισμός (κ.εκ.) 999
Ισχύς (PS/σ.α.λ.) 95/5.000
Ροπή (Nm./σ.α.λ.) 175/2.000
0-100 χλμ./ώρα (δλ.) 10,8
Τελική ταχύτητα (χλμ./ώρα) 187
Κατανάλωση (λτ./100 χλμ.) 4,4
Εκπομπές CO2 (γρ./χλμ.) 101
Βάρος (κιλά) 1.145
Χώρος αποσκευών (λτ.) 355
Τιμή από (ευρώ) 14.050